Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kopytka z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kopytka można traktować jako samodzielne danie, a także jako dodatek do sosów.

Kopytka z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z marchewką
Ziemniaki i marchewkę gotujemy oddzielnie w lekko posolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki i marchewkę przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było elastyczne. Od ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy wałek, który spłaszczamy, kroimy na kształt kopytek. Kopytka gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Podajemy z sosem mięsnym lub okraszone podsmażonym boczkiem.
Kopytka z marchewką
Ziemniaki po ugotowaniu i przestudzeniu przepuszczamy przez praskę.
Kopytka z marchewką
DO ziemniaków dodajemy marchewkę, mąkę oraz jajka.
Kopytka z marchewką
Po dokładnym wyrobieniu ciasto kroimy na kształt kopytek.
Kopytka z marchewką
Kopytka gotujemy we wrzątku z dodatkiem oleju i soli.