Sposób przygotowania:
Kopytka z smażoną śmietaną
Kopytka:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Każdą z nich wałkujemy i formujemy w podłużny pasek. Pasek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.
Śmietana do kopytek:
Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś po 5 minutach mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało.Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę smażymy.
Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Każdą z nich wałkujemy i formujemy w podłużny pasek. Pasek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.
Śmietana do kopytek:
Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś po 5 minutach mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało.Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę smażymy.
Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną
elzbieta8960
smakosz 1988
ogólnie smażona śmietana jest pyszna:-) a jak zapach mmmm..raj dla nozdrzy hehe
zewa
Ja jeszcze nigdy nie jadłam smażonej śmietany.
Czy kupna może być ?
I jaka procentowo 30 % czy 36 %.
Bo skoro wiejska dałaś to raczej tłusta musi być ?
Ciekawa jestem smaku takiej śmietany.
A do kopytek zawsze dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną.
smakosz 1988
Nie wiem czy można kupną użyć, bo taka ze sklepu z tą ściągniętą z mleka nie ma nic wspólnego.
Procentowo mogę tylko przypuścić że 36% bo jest tak tłusta że aż oczka znać na niej.
Co do mąki też daję ziemniaczaną i pszenną..
edytaha
smakosz 1988
spróbuj :-)
msewka
Babciagramolka
smakosz 1988
Smak jest lekko kwaskowaty, no nie da się opisać heh. Śmietanę można podawać również z kluskami , polać nią pierogi. Mimo stania nad nią aż dojdzie do siebie, uważam że warto wypróbować :-)
smakosz 1988
aaa ostatnio jadłam makaron z białym serem i właśnie tą śmietaną- też polecam