Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem pieczeniowym
Ugotować wraz z solą ziemniaki.
Potem je odcedzić i przecisnąć przez prasę i pozostawić do ostygnięcia.
Przełożyć prawie zimne ziemniaki na stolnicę posypaną mąką.
Zrobić w nich wgłębienie, wbić jajka i dać obie mąki, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią.
Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk.
Podziel je nożem na równe kawałki.
Uformuj ruloniki, lekko je spłaszczając i krój na ukos na kształt rombu-3 cm.
Można zrobić kopytka w kształcie ruloników, tak jak moje.
Można robić kopytka różnej wielkości-małe i większe.
Żeby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko.
Postaw na ogniu osoloną wodę wraz z olejem, by potem kopytka się nie sklejały i gdy będzie kipiała wrzucaj po kolei wszystkie kopytka i leko zamieszaj drewnianą łyżką.
Gotuj kopytka 3 minuty od chwili, gdy wypłyną.
Wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak, by odciekły.
Kopytka podawać gorące wraz z, np. sosem pieczeniowym jasnym lub polane tłuszczem.
SOS PIECZENIOWY JASNY
Składniki :
1 mała cebula,
parę łyżek oleju lub łyżka margaryny,
1 paczka- 30 g. sosu pieczeniowego jasnego.
Przyrządzanie :
1 cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na tłuszczu.
Potem zawartość torebki z sosem wsypać do 300 ml zimnej wody i dobrze rozmieszać.
Wlać to do wcześniej przysmażonej cebuli.
Gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Potem je odcedzić i przecisnąć przez prasę i pozostawić do ostygnięcia.
Przełożyć prawie zimne ziemniaki na stolnicę posypaną mąką.
Zrobić w nich wgłębienie, wbić jajka i dać obie mąki, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią.
Przerwij zagniatanie, gdy tylko składniki dokładnie się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od rąk.
Podziel je nożem na równe kawałki.
Uformuj ruloniki, lekko je spłaszczając i krój na ukos na kształt rombu-3 cm.
Można zrobić kopytka w kształcie ruloników, tak jak moje.
Można robić kopytka różnej wielkości-małe i większe.
Żeby ciasto nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko.
Postaw na ogniu osoloną wodę wraz z olejem, by potem kopytka się nie sklejały i gdy będzie kipiała wrzucaj po kolei wszystkie kopytka i leko zamieszaj drewnianą łyżką.
Gotuj kopytka 3 minuty od chwili, gdy wypłyną.
Wyjmuj je łyżką cedzakową na durszlak, by odciekły.
Kopytka podawać gorące wraz z, np. sosem pieczeniowym jasnym lub polane tłuszczem.
SOS PIECZENIOWY JASNY
Składniki :
1 mała cebula,
parę łyżek oleju lub łyżka margaryny,
1 paczka- 30 g. sosu pieczeniowego jasnego.
Przyrządzanie :
1 cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na tłuszczu.
Potem zawartość torebki z sosem wsypać do 300 ml zimnej wody i dobrze rozmieszać.
Wlać to do wcześniej przysmażonej cebuli.
Gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
lio6969
gusia1000
Aannkaa82
gusia1000
eliza135
gusia1000
Wiech
gusia1000
marietta
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000