Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kopytka ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia warto je wykorzystać na przygotowanie kopytek. Ja podaję je najczęściej ze skwarkami ale fajnie smakują także z sosem.

Kopytka ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze skwarkami
Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Zgniatamy w jednolitą masę. Zwijamy w wałek o nie dużej grubości podsypujemy mąką i kroimy w małe kawałki. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kopytka do momentu gdy wypłyną na wierzch. słoninę kroimy w kostkę i smażymy. Ciepłe kopytka podajemy z tłuszczem i skwarkami.
Kopytka ze skwarkami
Przekręcone przez maszynkę ziemniaki z jajkiem
Kopytka ze skwarkami
Ziemniaki z jajkiem i mąką ziemniaczaną.
Kopytka ze skwarkami
Wałek z ciasta pokrojony w mniejsze kawałki
Kopytka ze skwarkami
Ugotowane w osolonej wodzie kopytka. Smacznego