zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Kopytka ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kopytka z chrupiącymi skwarkami.

Kopytka ze skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze skwarkami
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Następnie odcedzamy i studzimy. Mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajmy mąkę ziemniaczaną i pszenną i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na części, formujemy wałki i ścinamy nożem na skośne kluski. Kopytka gotujemy wrzucając na wrzącą osoloną wodę. Po wrzuceniu należy zamieszać łyżką. Czekamy, aż kluski wypłyną i gotujemy ok 1 - 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, do momentu aż tłuszcz się wytopi i skwarki staną się chrupiące. Ugotowane kopytka polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego!
Kopytka ze skwarkami
Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie zgniatamy.
Kopytka ze skwarkami
Z wyrobionego ciasta robimy zgrabne kluseczki.
Kopytka ze skwarkami
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni.

Tagi:

kopytka kluski