dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kopytka ze skwarkami 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kopytka znakomite jako dodatek do rożnego rodzaju mięs.

Kopytka ze skwarkami 3

Składniki:

Kopytka ze skwarkami 3

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ze skwarkami 3
Ziemniaki gotujemy z odrobiną soli. Po ugotowaniu studzimy a następnie mielimy. Do ziemniaków dodajmy mąkę i wyrabiamy ciasto. ciasto powinno być zwarte ale elastyczne. Ciasto dzielimy na części, formujemy wałki i ścinamy na skośne kluski. Kopytka gotujemy wrzucając na wrzącą osoloną wodę. Po wrzuceniu należy zamieszać łyżką. Czekamy aż kopytka wypłyną i gotujemy ok 1 - 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy aż tłuszcz się wytopi a ze słoniny powstaną złote, chrupiące skwarki. Kopytka polewamy tłuszczem i posypujemy skwarkami. Smacznego.

Tagi:

kopytka kluski