justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Kopytka ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealnie sprawdzają sie na postny obiad, ale mogą być tez dodatkiem do mięsa, czy tez wystarczy okrasić je cebulą

Kopytka ziemniaczane

Składniki:

Kopytka ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane

ETAP 1:

Kopytka ziemniaczane
Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z każdego kawałka wałeczek.

1. Ziemniaki należy ugotować do miękkości, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki i formujemy z każdego kawałka wałeczek.

ETAP 2:

Kopytka ziemniaczane
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.

2. Nóż maczamy w mące i tniemy nim kwadraciki lub romby. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, do wypłynięcia. Przelewamy na sitko i przelewamy zimną wodę, wtedy nie będą się sklejać.
Gotowe przekładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulą.