Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Kopytka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niewyszukany ale smaczny obiad na słodko. Kopytka ziemniaczane z serem podane z cukrem i cynamonem, podlane masełkiem.

Kopytka z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z serem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z serem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i ugnieć tłuczkiem. Dodaj ser i również dokładnie ugnieć. Ser i ziemniaki można zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do masy serowo - ziemniaczanej dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę i zagnieć dosyć miękkie ciasto (mąki powinno być tyle, aby ciasto było zwarte, nieklejące, ale dosyć miękkie). Ciasto podziel na kawałki i utocz z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokrój je na skośne kawałki ok. 3 - 4 cm. Zagotuj w dużym garnku osoloną lekko wodę i wrzucaj kluseczki na wrzątek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Podawaj polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
Kopytka z serem
Ugotowane w mundurkach ziemniaki ugnieć dokładnie tłuczkiem.
Kopytka z serem
Dodaj do nich pokruszony biały ser i ugnieć razem.
Kopytka z serem
Utocz z ciasta cienkie, około 2 cm wałeczki.
Kopytka z serem
Wałeczki pokrój na skos na małe, 3 - 4 cm kawałki.