Kopytka ziemniaczane przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, soli. Po szybkim wyrobieniu ciasta formułuje się z niego wałeczki, a następnie romby. Można zrobić również kopytka z serem twarogowym lub kopytka ze szpinakiem albo z dynią. Po ugotowaniu we wrzątku kopytka wyjmuje się z wody łyżką cedzakową i podaje z sosem lub dodatkiem masła i skwarkami. Ciekawą wersją dania są także bezglutenowe i wegańskie kopytka z kaszy jaglanej.
Kopytka bezglutenowe

Kopytka bezglutenowe

Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się z mąki owsianej, gryczanej, z białego ryżu bądź z mieszanki bezglutenowej (wtedy nie trzeba już używać skrobi ziemniaczanej). Ziemniaki powinny być całkowicie wystudzone, aby niepotrzebnie nie wchłaniały mąki. Do kopytek bezglutenowych z serem używa się zmielonego w maszynce twarogu. Kopytka bezglutenowe ze szpinakiem bazują na świeżych liściach szpinaku i dzięki nim mają głęboki zielony kolor. Podaje się je z sosami grzybowym, pomidorowym lub serowym.

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni bez ziemniaków robi się z pieczonego w kawałkach warzywa. Do bezglutenowych kopytek z dyni najlepiej nadaje się odmiana hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Po wyjęciu z piekarnika ostudzone warzywo miksuje się blenderem lub mieli w maszynce do mięsa na gładkie puree. Uformowane dyniowe kopytka gotuje się przez kilka minut we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smakują wyśmienicie podsmażone na maśle ze świeżym czosnkiem i szałwią, posypane zezłoconą bułką tartą.

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem smakują pysznie w wersji wytrawnej, przyprawione słodką wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oblane aromatycznym sosem. Można podawać je także na słodko – podsmażone na maśle, posypane rodzynkami, cukrem waniliowym i polane śmietanką albo z prażonymi jabłkami i cynamonem. Najlepiej wybrać dobry, tłusty twaróg i zmielić go samodzielnie w maszynce. Po połączeniu sera z rozgniecionymi, ugotowanymi ziemniakami, mąką i jajkami powstaje ciasto na kopytka.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Polecane przepisy do kategorii Kopytka

Znaleźliśmy 175 przepisów w kategorii Kopytka

Kopytka z jarmużem

Kopytka z jarmużem

Ania321 Ania321
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Buraczane kopytka

Buraczane kopytka

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klasyczne kopytka

Klasyczne kopytka

edyta337 edyta337

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: