paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kopytka ziemniaczane podane z sosem z pieczarkami oraz czerwona papryką i natką idealne na bezmięsny obiad.

 Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym
Ugotowane ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby wyrobić ciasto o elastycznej konsystencji. Ciasto podzielić na kawałki i toczyć z nich wałeczki grubości palca, następnie wałeczki kroić pod skosem.Kopytka wrzucić na osolony wrzątek i od momentu ich wypłynięcia gotować około 2-3 minut. Wyciągnąć na talerze. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach masła dodać sos wymieszany w 1,5 szkl. wody. Na koniec dodać natkę wymieszać Sosem polać kopytka
 Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym
Ugotowane ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby wyrobić ciasto o elastycznej konsystencji.
 Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym
Ciasto podzielić na kawałki i toczyć z nich wałeczki grubości palca, następnie wałeczki kroić pod skosem.
 Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym
Paprykę opłukać i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach masła dodać sos wymieszany w 1,5 szkl. wody.
 Kopytka w sosie pieczarkowo - paprykowym
Podsmażyć na 2 łyżkach masła dodać sos wymieszany w 1,5 szkl. wody.