Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kopytka ziemniaczane z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kopytka ziemniaczane z otrębami to smaczny dodatek do dania z mięsem i sosem. Smakują także okraszone usmażonym boczkiem lub cebulką.

Kopytka ziemniaczane z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczane z otrębami

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane z otrębami
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać mąki, otręby i jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na kawałki i utoczyć wałeczki. Lekko spłaszczyć na desce, pokroić w ukośne kawałki. Wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli, zamieszać i gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać z sosem lub okraszone zrumienioną na oleju cebulką i boczkiem.
Kopytka ziemniaczane z otrębami
Do mąki dodać otręby i pozostałe przygotowane składniki
Kopytka ziemniaczane z otrębami
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto
Kopytka ziemniaczane z otrębami
Uformować wałeczki lekko spłaszczyć i pokroić
Kopytka ziemniaczane z otrębami
Wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty