Sposób przygotowania:
Kopytka tradycyjne kluski ziemniaczane
Ziemniaki obrać, zalać wodą i nastawić je na gotowanie z dodatkiem soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc za pomocą tłuczka i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Do ostygniętych ziemniaków dodać jajka, 5 łyżek mąki pszennej i po szczypcie soli i pieprzu. Ziemniaki z dodanymi składnikami dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Brać trochę ziemniaczanej masy, rolować ją w wałeczek i na powierzchni podsypanej mąką ciąć uformowany wałeczek na mniejsze kawałki formując tym samym kopytka. W garnku nastawić na gotowanie lekko osoloną wodę. Uformowane, pocięte kopytka wkładać do gotującej się, wrzącej wody i wyławiać je łyżką cedzakową kiedy wypłyną na powierzchnię, gdy będą unosić się na wodzie.