WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka ziemniaczane z pasternakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka czyli kluseczki ziemniaczane z dodatkiem korzenia pasternaku. Można je podać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Kopytka ziemniaczane z pasternakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczane z pasternakiem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane z pasternakiem

ETAP 1:

Ziemniaki i pasternak umyć, nie obierać. Ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby posypać mąką.

Ciasto uformować w wałek. Pokroić na plastry. Z każdego plastra uformować wałeczek i pokroić na ukośne kluseczki.

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić kluski. Gotować je ok 2 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek.

Podawać ze skwarkami lub twarogiem albo jako dodatek do sosu mięsnego.

Kopytka ziemniaczane z pasternakiem
Kluski z pasternakiem po ugotowaniu wyłożone na półmisek
Kopytka ziemniaczane z pasternakiem
Składniki na ciasto na kopytkaumieszczone w misce
Kopytka ziemniaczane z pasternakiem
Ziemniaki i pasternak przeciśnięte przez praskę
Kopytka ziemniaczane z pasternakiem
Ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki i pasternak