Sposób przygotowania:
Grillowane kopytka z ziołami i cebulką
1) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
2) Ziemniaki pozostawiamy na noc w lodowce.
3) Wyciągamy z lodówki ziemniaki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy mąkę i jajko, ugniatamy na jednolite ciasto.
4) Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy na nią wyrobione ciasto, dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałki.
5) Kroimy wałki na ukośne kawałki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
6) Kiedy kopytka wypłyną, wyciągamy je łyżką cedzakową do naczynia.
7) W rondelku rozpuszczamy masło.
8) Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rozpuszczonego masła.
9) Cebulką z masłem polewamy kopytka.
10) Przekładamy kopytka na grill elektryczny.
11) Kiedy kopytka się zarumienią, posypujemy mozzarellą.
12) Na koniec posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim i jeszcze przez chwilę grillujemy.
13) Grillowane kopytka nakładamy na talerzyki i posypujemy ziołami prowansalskimi, podajemy.
2) Ziemniaki pozostawiamy na noc w lodowce.
3) Wyciągamy z lodówki ziemniaki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy mąkę i jajko, ugniatamy na jednolite ciasto.
4) Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy na nią wyrobione ciasto, dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałki.
5) Kroimy wałki na ukośne kawałki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
6) Kiedy kopytka wypłyną, wyciągamy je łyżką cedzakową do naczynia.
7) W rondelku rozpuszczamy masło.
8) Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rozpuszczonego masła.
9) Cebulką z masłem polewamy kopytka.
10) Przekładamy kopytka na grill elektryczny.
11) Kiedy kopytka się zarumienią, posypujemy mozzarellą.
12) Na koniec posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim i jeszcze przez chwilę grillujemy.
13) Grillowane kopytka nakładamy na talerzyki i posypujemy ziołami prowansalskimi, podajemy.
SylaUla