Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem śliwkowym
Dzień przed przygotowaniem kopytek, gotujemy ziemniaki , odcedzamy , tłuczemy, studzimy. Następnego dnia mielimy w maszynce. Dodajemy resztę składników, zagniatamy ciasto. Formujemy gruby wałek , nieco go spłaszczamy. Ostrym nożem , umaczanym w mące , kroimy duże kopytka.
W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , wrzucamy kopytka, gotujemy po wypłynięciu 5-6 minut.
Obieramy cebulę , kroimy w małą kostkę , podsmażamy na sklarowanym maśle. Do cebuli dodajemy powidła śliwkowe , smażymy na małym ogniu 2-3 minuty .Wlewamy sos sojowy , mieszamy , chwilę gotujemy.
Gdy sos jest dość gęsty zestawiamy z ognia. Przed podaniem polewamy kopytka. Smacznego!
W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , wrzucamy kopytka, gotujemy po wypłynięciu 5-6 minut.
Obieramy cebulę , kroimy w małą kostkę , podsmażamy na sklarowanym maśle. Do cebuli dodajemy powidła śliwkowe , smażymy na małym ogniu 2-3 minuty .Wlewamy sos sojowy , mieszamy , chwilę gotujemy.
Gdy sos jest dość gęsty zestawiamy z ognia. Przed podaniem polewamy kopytka. Smacznego!
Gotowanie i mielenie
Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Formowanie wałka
Po przygotowaniu ciasta , na stolnicy formujemy wałek .Musi być długi i gruby.
Krojenie kopytek .
Kopytka kroimy ukośnie długim , ostrym nożem .
Gotowanie .
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy ostrożnie kopytka , mieszamy .
Smażenie cebuli .
w rondelku , na sklarowanym maśle podsmażamy cebulkę .
Dodatki do sosu .
Dodajemy powidła , mieszamy. Dolewamy sos sojowy .