BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1410]

Kopytka Bożeny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne,proste w wykonaniu i szybkie kopytka do obiadu. Kopytka takie pamiętam z domu rodzinnego, jak robiła je moja mama. Bardzo lubię okraszane wytopionym boczkiem wędzonym.

Kopytka Bożeny Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kopytka Bożeny

 

Sposób przygotowania:

Kopytka Bożeny
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu odcedzamy i lekko przestudzamy.

Jeszcze ciepłe ziemniaki tłuczemy na jednolitą, gładką masę albo przeciskamy przez praske.

Ziemniaki równo rozkładamy, dzielimy na 4 cześci z czego jedną cześc wyjmujemy na ziemniaki.

Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną oraz pszenną.

Całosc zagniatamy wyrabiając gładkie ciasto.

Nastepnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.

Zagotowujemy w garnku wode dodając soli.

Ciasto dzielimy cześci, z każdej formujemy rulon, który kroimy pod skosem na 2,5 cm.kopytka.

Do gotującej się wody wrzucamy cześc przygotowanych kopytek.

Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy 3 - 5 minut.

Wyjmujemy łyżką cedzakową. 
Kopytka Bożeny
Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy albo przeciskamy przez praskę
Kopytka Bożeny
Ziemniaki rwnamy i dzielimy na 4 części wyjmując 1 część na ziemniaki
Kopytka Bożeny
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną
Kopytka Bożeny
Zagniatamy gładkie jednolite ciasto które nie może się lepić do rąk
Kopytka Bożeny
Dodajemy surowe jajko i ponownie zagniatamy
Kopytka Bożeny
Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy rulon
Kopytka Bożeny
Z rulonu pod skosem kroimy kopytka
Kopytka Bożeny
Kopytka wkładamy do gotującej wody i gotujemy od chwili wypłynięcia około 3 -5 minut

Tagi:

kluski kopytka