Sposób przygotowania:
Kopytka Bożeny
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzamy i lekko przestudzamy.
Jeszcze ciepłe ziemniaki tłuczemy na jednolitą, gładką masę albo przeciskamy przez praske.
Ziemniaki równo rozkładamy, dzielimy na 4 cześci z czego jedną cześc wyjmujemy na ziemniaki.
Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną oraz pszenną.
Całosc zagniatamy wyrabiając gładkie ciasto.
Nastepnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.
Zagotowujemy w garnku wode dodając soli.
Ciasto dzielimy cześci, z każdej formujemy rulon, który kroimy pod skosem na 2,5 cm.kopytka.
Do gotującej się wody wrzucamy cześc przygotowanych kopytek.
Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy 3 - 5 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Po ugotowaniu odcedzamy i lekko przestudzamy.
Jeszcze ciepłe ziemniaki tłuczemy na jednolitą, gładką masę albo przeciskamy przez praske.
Ziemniaki równo rozkładamy, dzielimy na 4 cześci z czego jedną cześc wyjmujemy na ziemniaki.
Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną oraz pszenną.
Całosc zagniatamy wyrabiając gładkie ciasto.
Nastepnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.
Zagotowujemy w garnku wode dodając soli.
Ciasto dzielimy cześci, z każdej formujemy rulon, który kroimy pod skosem na 2,5 cm.kopytka.
Do gotującej się wody wrzucamy cześc przygotowanych kopytek.
Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy 3 - 5 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
gusia1000