WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Kotlety ryżowo-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, wegański kotlety z ryżu, brokułów, marchewki i selera. Idealne na wykorzystanie warzyw z rosołu.

Kotlety ryżowo-warzywne

Składniki:

Kotlety ryżowo-warzywne

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowo-warzywne

Warzywa

Kotlety ryżowo-warzywne
Warzywa najlepsze są przygotowane na parze.

Brokuły gotujemy na parze. Jeśli nie mamy warzyw z rosołu, razem z nim parujemy pokrojone drobno marchew i selera. Studzimy dokładnie.

Ryż

Kotlety ryżowo-warzywne
Można wykorzystać dowolny rodzaj ryżu.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i również dokładnie studzimy.

Mieszanie

Kotlety ryżowo-warzywne
Masa na kotlety powinna być dość zwarta.

Warzywa rozdrabniamy dość mocno w malakserze. Dodajemy do ryżu i wbijamy jajka.

Dodajemy też startą cebulkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy tartej bułki.

Smażenie

Kotlety ryżowo-warzywne
Kotlety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron.

Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy na oleju z dwóch stron na złoty kolor.