kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Pieczony łosoś z dynią, brokułem i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, pieczoną rybkę. Łosioś pieczony z warzywami to zdrowe, lekkie i kolorowe danie. Polecam.

Pieczony łosoś z dynią, brokułem i pomidorkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony łosoś z dynią, brokułem i pomidorkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z dynią, brokułem i pomidorkami
Łososia doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy razem z pomidorkami. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Dynię kroimy w kosteczkę i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 5 minut i dokładamy brokuł, gotujemy razem przez 2 minuty. Warzywa przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.

Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wkładamy czosnek, ugotowane warzywa, łososia, pomidorki. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.

Przed podaniem posypujemy pokrojonym koperkiem.
Pieczony łosoś z dynia, brokułem i pomidorkami
Obraną ze skórki dynię kroimy w kosteczkę.
Pieczony łosoś z dynia, brokułem i pomidorkami
Pomidorki i brokuł myjemy i odsączamy z wody.
Pieczony łosoś z dynia, brokułem i pomidorkami
Obrany z łusek czosnek kroimy w kosteczkę.

Tagi:

dania dynia