Sposób przygotowania:
Koreańskie placki ze szpinaku
Szpinak dokładnie myje i gotuje w osolonej wodzie około 2-3 minuty.
Zaraz po ugotowaniu spryskuje szpinak strumieniem zimnej wody
i dokładnie odcedzam.
Odciśnięty z wody szpinak dość drobno kroję i mieszam z jajkami, mąką,
wodą i cukrem.
Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam masę formując niewielkie placuszki. Na wierzchu układam równomiernie starty żółty ser.
Przykrywam pokrywką i smażę około 3 minut na złoty kolor.
Przewracam na drugą stronę i smażę już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży.
Podaje z ostrym sosem, np. czosnkowym.
Zaraz po ugotowaniu spryskuje szpinak strumieniem zimnej wody
i dokładnie odcedzam.
Odciśnięty z wody szpinak dość drobno kroję i mieszam z jajkami, mąką,
wodą i cukrem.
Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam masę formując niewielkie placuszki. Na wierzchu układam równomiernie starty żółty ser.
Przykrywam pokrywką i smażę około 3 minut na złoty kolor.
Przewracam na drugą stronę i smażę już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży.
Podaje z ostrym sosem, np. czosnkowym.