pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Koreczki dla najmłodszych i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Koreczki doskonałe dla małych niejadków

Koreczki dla najmłodszych i nie tylko

Składniki:

Koreczki dla najmłodszych i nie tylko

 

  • 2 kromki chleba pszennego,
  • 2 plasterki szynki z indyka,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 1 sztuka żółtka jaj,
  • 2 krople soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu.

 

Sposób przygotowania:

Koreczki dla najmłodszych i nie tylko
Skorupkę jajka parzymy wrzątkiem. Jajko rozbijamy. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko przekładamy do naczynia i miksujemy. Podczas ubijania dodajemy dwie krople cytryny,
Cały czas mieszając dodajemy początkowo kilka kropli oleju a następnie stopniowo resztę oleju. Do tak przygotowanego majonezu dodajemy ketchup. Mieszamy. W kromkach chleba wykrawamy foremkę wzorki (np. serduszka). Tą samą foremką wykrawamy kształty w serze i wędlinie. Wykrojone formy z chleba smarujemy majonezem z ketchupem. Na to kładziemy w dowolnych kolejnościach ser i wędlinę. Wbijamy wykałaczki i układamy koreczki na talerzu.