Sposób przygotowania:
Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską
Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekroić w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie przekroić na pół.
Na filet matiasa nałożyć połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.
Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu,
zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego!
Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie przekroić na pół.
Na filet matiasa nałożyć połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.
Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu,
zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego!