jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczne śledzie na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pachną i smakują bardzo świątecznie. Bardzo szybko się je wykonuje i możemy je przygotować kilka dni przed świętami, gdy w kuchni jeszcze nie panuje duże zamieszanie:).

Świąteczne śledzie na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne śledzie na słodko

 

  • Składniki:
  • 1 słoik śledzi w oleju 650g,
  • 4-5 cebuli,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 0k 0,5 - ¾ szklanki rodzynek,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (lub cynamonu),
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • Sól, pierz do smaku,
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne śledzie na słodko
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowy, a następnie kroimy w pół plasterki. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju, by stała się szklista. Po tym czasie dodajemy do niej koncentrat, cukier oraz ocet winny. Całość chwilkę razem podgrzewamy (około 5 minut) i dodajemy rodzynki oraz przyprawy. Gotowy, doprawiony sos pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w ukośne paski o szerokości około 1 -1,5 cm. Pokrojonego śledzia dodajemy do przygotowanego wcześniej, zimnego sosu. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika lub zamykanego naczynia i odstawiamy do lodówki.
Świąteczne śledzie na słodko
Pokrojona w piórka cebulę przysmażamy by stała się miękka
Świąteczne śledzie na słodko
Do gotowej cebuli dodajemy cukier, oraz koncentrat
Świąteczne śledzie na słodko
na koniec dodajemy cynamon i rodzynki. masę studzimy
Świąteczne śledzie na słodko
Do przestudzonej masy dodajemy pokrojone śledzie