pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Korniszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

domowe korniszony o smaku lekko kwaskowatym z wyraźną nutą słodyczy

Korniszony

Składniki:

Korniszony

 

  • szklanka cukru, 4 szklanki wody, cebula dymka, liść chrzanu, gorczyca, ziele angielskie 2 sztuki,

Sposób przygotowania:

Korniszony
Z ogródka wybieramy ogórki wielkości palca. Dokładnie myjemy. Z octu, wody i cukru robimy zalewę. Składniki mieszamy i zagotowujemy dodając 2 ziarenka ziela angielskiego. W zależności od ilości robionych ogórków składniki na zalewę zwiększamy proporcjonalnie. Wybrane ogórki upychamy w litrowe słoiki. Na każdy słoik dodajemy kawałek liścia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy oraz ćwiartkę cebuli. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 20 minut.