sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Korzenne ciasto z cukinią i karobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto z dodatkiem cukinii to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Jest lekkie i aromatyczne. Zamiast kakao dodałam zamiennik w postaci karobu.

Korzenne ciasto z cukinią i karobem

Składniki:

Korzenne ciasto z cukinią i karobem

Składniki

  • 500 g startej cukinii ze skórką
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2-3 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z cukinią i karobem
Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajka. Składniki dokładnie mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią.

W drugiej łączymy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, sól, karob oraz przyprawę do piernika. Mieszamy dolewając zawartość pierwszej miski.

Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm.

Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto