Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Szarlotka z pianką i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka z pianką i malinami- to idealny deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Szarlotka z pianką i malinami

Składniki:

Szarlotka z pianką i malinami

Ciasto

Dodatkowo

  • 400 g malin,
  • 4 białka,
  • 1,5 łyżki bułki tartej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki cukru kryształ,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką i malinami

Przygotowanie ciasta i owoców

Szarlotka z pianką i malinami
Z podanych składników zagniatam ciasto. Połowę rozwałkowuję. Na cieście układam maliny.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę i wszystko razem siekam nożem.

Następnie dodaję cukier puder, cukier waniliowy, proszek, jajko, żółtka, śmietanę oraz pokruszone drożdże. Zagniatam ciasto.

Połowę ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22 cm x 35 cm.

Drugą połowę ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika na godzinę.

Ciasto na blaszce posypuję bułką tartą. Na cieście układam maliny.

Owoce posypuję cukrem waniliowym.

Przygotowanie pianki

Szarlotka z pianką i malinami
Białka razem z mąką i cukrem ubijam na sztywno. Pianę wykładam na ciasto.

Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną.

Ubijam. Pianę wykładam na maliny. Wyrównuję.

Pieczenie

Szarlotka z pianką i malinami
Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Szarlotkę piekę godzinę w 170 stopniach.

Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.