Sposób przygotowania:
Tarta z frużeliną porzeczkową i białą czekoladąPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy na kawałki. Z masła, mąki i cukru pudru zagniatamy ciasto.
Kulkę z ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wylepiamy ciastem formę na tartę (musi być natłuszczona).
Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15 minut.
Przygotowanie frużeliny
Porzeczki myjemy, usuwamy ogonki. Porzeczki wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem.
Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia.
Mąkę ziemniaczaną namaczamy w odrobinie wody. Do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i żelatynę.
Podgrzewamy chwilę razem. Frużelinę studzimy, po czym rozsmarowujemy ją na cieście.
Przygotowanie kremu
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dodajemy mascarpone, miksujemy na gładki krem.
Czekamy, aż krem nieco ostygnie i stężeje.
Wyłożenie kremu + dekoracja
Ostudzony krem jeszcze raz miksujemy.
Krem rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tartę czerwonymi porzeczkami.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy co najmniej godzinę. Smacznego!