2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Korzenny dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Smaki wczesnego lata zamkniete w słoiczkach, dla wielbicieli korzennych smaków :kardamonu cynamonu i imbiru, poezja którą musisz mieć zimą w swojej spiżarce!

Korzenny dżem truskawkowy

Składniki:

Korzenny dżem truskawkowy

 

  • 2 kg świeżych truskawek
  • 4 baldachimy kwiatów czarnego bzu
  • 2 torebki cukru żelującego ze stewią
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Korzenny dżem truskawkowy

ETAP 1:

Korzenny dżem truskawkowy
umyte owoce zasypuję cukrem doprowadzam do wrzenia

Z truskawek wycinam szypułki, myję, owoce wsypuję do garnka o grubym dnie, doprowadzam do wrzenia, w trakcie wsypuję cukier żelujący, mieszam.

ETAP 2:

Korzenny dżem truskawkowy
w trakcie dodaję korę z cynamonu potem ją wyciągam

Dodaję kwiatki czarnego bzu, oraz korę cynamonową, gotuję około 5 minut,w trakcie korę wyciągam.

ETAP 3:

Korzenny dżem truskawkowy
dodaję kwiatki czarnego bzu gotuję z przyprawami

Dodajemy starty drobniutko imbir, gałkę oraz kardamon, mieszam, gotujemy 1 minutę.

ETAP 4:

Korzenny dżem truskawkowy
gotowy dżem rozlewamy do słoiczków okręcam w koc

Gorący dżem rozlewam do wyparzonych słoiczków, okręcam w gruby koc i zostawiam na parę godzin, zimne wynoszę do spiżarki.
Smacznego!