Sposób przygotowania:
Truskawkowa krówkaETAP 1
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajka, tłuszcz, cukier, miód oraz proszek do pieczenia i sodę.
ETAP 2
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części.
Kolejno wałkujemy przygotowane części ciasta, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Miodowe spody pieczemy w 180°C po około 20 minut do zrumienienia.
Upieczone placki studzimy i przekładamy serową masa serową- śmietanową z truskawkami.
ETAP 3
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 4
MASA SEROWA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej serek oraz cukier puder do smaku.
Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z truskawkami. Przekładamy nią upieczone placki miodowe. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu, by masa zastygła.
Następnie wykonujemy polewę.
ETAP 5
POLEWA: Po odpakowaniu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Od razu placek posypujemy orzechami, by przykleiły się one dobrze do polewy.
Ciasto ponownie schładzamy.