Sposób przygotowania:
Truskawkowa krówkaETAP 1
![Truskawkowa krówka Truskawkowa krówka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/truskawkowa-krowka-418192.jpg)
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajka, tłuszcz, cukier, miód oraz proszek do pieczenia i sodę.
ETAP 2
![Truskawkowa krówka Truskawkowa krówka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/truskawkowa-krowka-418193.jpg)
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części.
Kolejno wałkujemy przygotowane części ciasta, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Miodowe spody pieczemy w 180°C po około 20 minut do zrumienienia.
Upieczone placki studzimy i przekładamy serową masa serową- śmietanową z truskawkami.
ETAP 3
![Truskawkowa krówka Truskawkowa krówka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/truskawkowa-krowka-418194.jpg)
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 4
![Truskawkowa krówka Truskawkowa krówka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/truskawkowa-krowka-418195.jpg)
MASA SEROWA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej serek oraz cukier puder do smaku.
Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z truskawkami. Przekładamy nią upieczone placki miodowe. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu, by masa zastygła.
Następnie wykonujemy polewę.
ETAP 5
![Truskawkowa krówka Truskawkowa krówka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/truskawkowa-krowka-418196.jpg)
POLEWA: Po odpakowaniu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Od razu placek posypujemy orzechami, by przykleiły się one dobrze do polewy.
Ciasto ponownie schładzamy.