SUPERPRZEPIS

Truskawkowa krówka

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Truskawkowa krówka Więcej zdjęć (4)

To pyszne połączenie ciasta miodowego, krówek i aromatycznych truskawek zatopionych w delikatnej masie serowo- śmietanowej –„niebo na talerzu”

Składniki:

Truskawkowa krówka

CIASTO MIODOWE

  • 0,5 kg mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,

MASA SEROWA

  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 500 gram sera z wiaderka,
  • cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki),
  • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,
  • ok 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • około 500-600 gram truskawek

POLEWA

  • 500 gram cukierków KRÓWKI,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • ok 5 dag masła,
  • siekane orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Truskawkowa krówka

ETAP 1

Truskawkowa krówka
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę

CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajka, tłuszcz, cukier, miód oraz proszek do pieczenia i sodę.

ETAP 2

Truskawkowa krówka
Kolejno pieczemy dwa miodowe ciasta

Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części.

Kolejno wałkujemy przygotowane części ciasta, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Miodowe spody pieczemy w 180°C po około 20 minut do zrumienienia.

Upieczone placki studzimy i przekładamy serową masa serową- śmietanową z truskawkami.

ETAP 3

Truskawkowa krówka
Umyte owoce dokładnie odsączamy

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 4

Truskawkowa krówka
śmietankę ubijamy, po czym dodajemy pozostałe składniki masy

MASA SEROWA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej serek oraz cukier puder do smaku.

Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z truskawkami. Przekładamy nią upieczone placki miodowe. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu, by masa zastygła.

Następnie wykonujemy polewę.

ETAP 5

Truskawkowa krówka
Krówki z masłem i śmietanką rozpuszczamy

POLEWA: Po odpakowaniu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Od razu placek posypujemy orzechami, by przykleiły się one dobrze do polewy.

Ciasto ponownie schładzamy.


Tagi:

owoce ciasto