Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem truskawkowy przygotowuję kiedy sezon na truskawki w pełni, wówczas truskawki sa najsłodsze i z nich wychodzi najlepszy dżem do słoików.

Dżem truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 35 dag cukru drobnego
  • 1 łyżeczka kawasku cytrynowego
  • 15 g pektyny

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki płuczemy w zimnej wodzie i obieramy z szypułek. Przekładamy do szerokiego garnka i rozgniatamy, dodajemy cukier, pektynę i kwasek cytrynowy, mieszamy i następnie gotujemy stale mieszając aby dżem nam się nie przypalił. Gotujemy od zagotowania przez około 3 -4 minut.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 5 minut, odwracamy ponownie do góry wieczkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dżem truskawkowy
umyte i obrane truskawki przekładamy do garnka
Dżem truskawkowy
gotujemy truskawki z cukrem kwaskiem cytrynowym i pektyną
Dżem truskawkowy
do wyparzonych słoiczków przekładamy goracy dżem