Cojawiemogotowaniu

Cojawiemogotowaniu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kostka jabłkowa na herbatnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy jest ochota na coś słodkiego a w domu tylko kilka rzeczy...;) Tak powstała pyszna kostka z jabłkami, kajmakiem i śmietanką a to wszystko na słodkich herbatnikach. Na zimno... PYCHAAA!

Kostka jabłkowa na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kostka jabłkowa na herbatnikach

 

  • herbatniki ok 80 szt
  • 2,5 kg jabłek + 3 galaretki cytrynowe
  • puszka kajmaku
  • śmietanka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Kostka jabłkowa na herbatnikach

Przygotowanie

Na spód blaszki do pieczenia wykładam herbatniki

Masa z jabłek

Jabłka obieram i kroję na kawałki, wrzucam do garnka i podlewam szklanką wody, aby zmiękły. Kiedy są miękkie tłuczkiem do ziemniaków ugniatam je,aby masa była gładka i bez grudek.

Do gorącej masy dodaję 3 galaretki i mieszam. Następnie gdy masa będzie już chłodniejsza wykładam ją na herbatniki.

Kajmak

Na masę z jabłek wykładam następną warstwę herbatników a na nie wylewam podgrzany (żeby się lepiej rozsmarowywał) już wcześniej w puszce kajmak. To przykrywam ostatnią warstwą herbatników.

Śmietanka

Galaretki rozpuszczam w niecałej szklance wody. Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Pod koniec dodaję zimną jeszcze nie zastygniętą galaretkę.

Masę wylewam na herbatniki. Przed podaniem ciasto można ozdobić startą czekoladą.

Kostka jabłkowa na herbatnikach
Mój sposób na gładką masę z jabłek - kiedy pokrojone jabłka są miękkie ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków.

Tagi:

deser ciasto