Sposób przygotowania:
Kostka jabłkowa na herbatnikachPrzygotowanie
Na spód blaszki do pieczenia wykładam herbatniki
Masa z jabłek
Jabłka obieram i kroję na kawałki, wrzucam do garnka i podlewam szklanką wody, aby zmiękły. Kiedy są miękkie tłuczkiem do ziemniaków ugniatam je,aby masa była gładka i bez grudek.
Do gorącej masy dodaję 3 galaretki i mieszam. Następnie gdy masa będzie już chłodniejsza wykładam ją na herbatniki.
Kajmak
Na masę z jabłek wykładam następną warstwę herbatników a na nie wylewam podgrzany (żeby się lepiej rozsmarowywał) już wcześniej w puszce kajmak. To przykrywam ostatnią warstwą herbatników.
Śmietanka
Galaretki rozpuszczam w niecałej szklance wody. Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Pod koniec dodaję zimną jeszcze nie zastygniętą galaretkę.
Masę wylewam na herbatniki. Przed podaniem ciasto można ozdobić startą czekoladą.
pyszalka