Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami
1. Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy.
2. Masa z jabłek:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Pianka:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki.
4. Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. 6. Smacznego.
Rady:
Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy.
2. Masa z jabłek:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Pianka:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki.
4. Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. 6. Smacznego.
Rady:
Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.