Sposób przygotowania:
Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonkąPrzygotowanie ciasta na naleśniki i orzechowej kruszonki
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do naczynia, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i olej. Ciasto miksujemy tak, aby było jednolite i odstawiamy na kilkanaście minut.
Przygotowujemy orzechową kruszonkę. Orzechy siekamy drobno. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane orzechy, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Smażenie naleśników
Smażymy naleśniki: na patelnię wylewamy ciasto niewielkimi porcjami, smażymy z obu stron.
Przygotowanie farszu
Przygotowujemy farsz.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Smażymy do miękkości.
Ser przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i cukrem.
Nadziewanie naleśników
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz: najpierw warstwę sera, a następnie porcję jabłek. Zwijamy w ruloniki.
ETAP 5:
Naleśniki kroimy na ślimaczki. Ślimaczki układamy w foremce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Ślimaczki możemy dodatkowo polać słodzoną śmietanką lub jogurtem.