Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z serem i jabłkami podane w nieco inny sposób. Naleśniki są pokrojone na ślimaczki i zapieczone pod orzechową kruszonką.

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką

Składniki:

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką

Na ciasto naleśnikowe:

Na farsz:

Na orzechową kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką

Przygotowanie ciasta na naleśniki i orzechowej kruszonki

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką
Do przygotowania orzechowej kruszonki wykorzystałam orzechy włoskie

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do naczynia, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i olej. Ciasto miksujemy tak, aby było jednolite i odstawiamy na kilkanaście minut.

Przygotowujemy orzechową kruszonkę. Orzechy siekamy drobno. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane orzechy, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Smażenie naleśników

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką
Smażymy naleśniki, wylewając na patelnię cienkie warstwy ciasta

Smażymy naleśniki: na patelnię wylewamy ciasto niewielkimi porcjami, smażymy z obu stron.

Przygotowanie farszu

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką
Do nadzienia przygotowałam m.in. masę serową

Przygotowujemy farsz.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Smażymy do miękkości.
Ser przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i cukrem.

Nadziewanie naleśników

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką
Na masę serową wykładamy jabłka smażone z cukrem i cynamonem

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz: najpierw warstwę sera, a następnie porcję jabłek. Zwijamy w ruloniki.

ETAP 5:

Naleśnikowe ślimaczki z orzechową kruszonką
Naleśniki kroimy na ślimaczki

Naleśniki kroimy na ślimaczki. Ślimaczki układamy w foremce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Ślimaczki możemy dodatkowo polać słodzoną śmietanką lub jogurtem.