Sposób przygotowania:
Marsowa kostka bez pieczenia
Wieczór przed przygotowywaniem deseru: Marsy pokroić w średnią kostkę. Dodać do kremówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do zagotowania, cały czas mieszając aby batoniki się rozpuściły. Zagotowaną śmietankę przelać przez sito. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Kolejnego dnia: Margarynę wyjąć z lodówki aby zmiękła. Z 400 ml mleka odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować. W pozostawionym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dodać do ugotowanego mleka i zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Cały czas miksować. Dno prostokątnej blachy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować dokładnie masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Z lodówki wyjąć zimną śmietankę marsową, dodać zagęstnik i ubić masę na sztywno. Wyłożyć na herbatniki. Rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Odłożyć do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dinah
mysza75