Sposób przygotowania:
Kostka malinowaPrzygotowanie frużeliny:
Maliny oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka. Zasypać cukrem. Zagotować.
W bardzo małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Wlać do gotującej się malin ,mieszając łyżką do czasu aż maliny zgęstnieją.
Przygotowanie masy grysikowej:
Do rondelka przelać mleko,sok malinowy,dodać cukier waniliowy i margarynę. Zagotować wszystko.
Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę ciągle mieszając masę do momentu aż zgęstnieje. Następnie ściągamy z ognia.
Składanie:
Na spód blaszki wykładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy 1/2 masy grysikowej.
Na masie grysikowej rozsmarowujemy frużeliną malinową. Następnie wykładamy resztę masy grysikowej. Przykrywamy warstwą herbatników.
Etap końcowy:
Na wierzchniej warstwie herbatników rozsmarowujemy przygotowany lukier według przepisu na opakowaniu.
Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.
SylaUla
Agnieszka Rec