SUPERPRZEPIS

Kostka malinowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kostka malinowa Więcej zdjęć (2)

Ten pyszny deser wykonałam w ciągu 15 min. Herbatniki przełożone masą grysikowo- malinową z frużeliną malinową w środku. Wierzchnia warstwa pokryta jest lukrem. Polecam na letnie dni.

Składniki:

Kostka malinowa

na masę grysikową:

na frużelinę:

dodatkowo:

  • 2 op. białego lukru
  • 1 duża paczka herbatników

Sposób przygotowania:

Kostka malinowa

Przygotowanie frużeliny:

Kostka malinowa
Do rozgotowanych malin z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą

Maliny oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka. Zasypać cukrem. Zagotować.

W bardzo małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną.

Wlać do gotującej się malin ,mieszając łyżką do czasu aż maliny zgęstnieją.

Przygotowanie masy grysikowej:

Kostka malinowa
Z podanych składników na masę gotujemy gęstą masę grysikową

Do rondelka przelać mleko,sok malinowy,dodać cukier waniliowy i margarynę. Zagotować wszystko.

Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę ciągle mieszając masę do momentu aż zgęstnieje. Następnie ściągamy z ognia.

Składanie:

Kostka malinowa
Na herbatnikach wykładamy 1/2 masy grysikowej, następnie frużelinę malinową

Na spód blaszki wykładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy 1/2 masy grysikowej.

Na masie grysikowej rozsmarowujemy frużeliną malinową. Następnie wykładamy resztę masy grysikowej. Przykrywamy warstwą herbatników.

Etap końcowy:

Kostka malinowa
Wierzch deseru pokrywamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu

Na wierzchniej warstwie herbatników rozsmarowujemy przygotowany lukier według przepisu na opakowaniu.

Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.

Tagi:

maliny deser