Sposób przygotowania:
Sorbet szpinakowo - owocowyETAP 1:
Pomarańcze i limonki parzymy i oczyszczamy. Szpinak myjemy i osuszamy.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, wrzucamy do blendera kielichowego.
ETAP 2:
Limonki obieramy, kroimy na cząstki, które dodajemy do pomarańczy.
ETAP 3:
Do owoców dodajemy wodę (opcjonalnie: sok pomarańczowy) i ksylitol lub cukier...
ETAP 4:
oraz osuszone liście szpinaku.
ETAP 5:
Całość blendujemy
ETAP 6:
Otrzymany koktajl przecedzamy przez sito, aby pozbyć się niezmiksowanych cząstek szpinaku i pestek z owoców.
Jednolity płyn przelewamy do naczyń do mrożenia. Wstawiamy do zamrażarki.
Przez pierwsze 6 godzin mrożenia sorbet wyjmujemy co 45-60 minut i miksujemy.