Sposób przygotowania:
Sorbet szpinakowo - owocowyETAP 1:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516084.jpg)
Pomarańcze i limonki parzymy i oczyszczamy. Szpinak myjemy i osuszamy.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, wrzucamy do blendera kielichowego.
ETAP 2:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516085.jpg)
Limonki obieramy, kroimy na cząstki, które dodajemy do pomarańczy.
ETAP 3:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516086.jpg)
Do owoców dodajemy wodę (opcjonalnie: sok pomarańczowy) i ksylitol lub cukier...
ETAP 4:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516088.jpg)
oraz osuszone liście szpinaku.
ETAP 5:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516089.jpg)
Całość blendujemy
ETAP 6:
![Sorbet szpinakowo - owocowy Sorbet szpinakowo - owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sorbet-szpinakowo-owocowy-516090.jpg)
Otrzymany koktajl przecedzamy przez sito, aby pozbyć się niezmiksowanych cząstek szpinaku i pestek z owoców.
Jednolity płyn przelewamy do naczyń do mrożenia. Wstawiamy do zamrażarki.
Przez pierwsze 6 godzin mrożenia sorbet wyjmujemy co 45-60 minut i miksujemy.