Sposób przygotowania:
Tartaletki z białą czekoladą i owocamiPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito do miski lub na stolnicę, dodajemy cukier puder, wbijamy jajko. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie do połączenia się składników.
Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek do tartaletek wycinamy kawałki ciasta, którymi następnie wylepiamy natłuszczone foremki. Tartaletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy do zarumienienia, ok. 20 minut. Tartaletki studzimy. Po dobrym ostudzeniu ciastka wyjmujemy z foremek.
Przygotowanie kremu
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
ETAP 3:
Do roztopionej czekolady dodajemy mascarpone - mieszamy energicznie łyżką lub mikserem, aby powstał jednolity krem.
ETAP 4:
Owoce myjemy i osuszamy.
Tartaletki wypełniamy kremem, na wierzch wykładamy owoce oraz listki mięty. Tartaletki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
SylaUla