dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kotleciki chlebowe z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tanie, proste w przygotowaniu i szybkie kotleciki z czerstwego chleba. Idealnie pasują do surówek i sałatek.

Kotleciki chlebowe z jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki chlebowe z jajkami

 

  • 250 g czerstwego chleba jasnego
  • 250 g czerstwego chleba razowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki chlebowe z jajkami
Chleb kroimy w mniejsze kawałki i moczymy chwilę w wodzie. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy starte na tarce jajka, surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie zagniatamy masę. Formujemy zgrabne kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!
Kotleciki chlebowe z jajkami
Namoczony i odciśnięty chleb przekładamy do miski.
Kotleciki chlebowe z jajkami
Ugotowane jajka ścieramy na tarce i dodajemy do chleb.
Kotleciki chlebowe z jajkami
Masę chlebową dokładnie zagniatamy z pozostałymi składnikami.
Kotleciki chlebowe z jajkami
Z masy chlebowej formujemy zgrabne kotlety.

Tagi:

jajko chleb jajka