Sposób przygotowania:
Kotlety chlebowe na bogato
Pieczywo pokroiłam w grubszą kostkę, zalałam mlekiem i wygniotłam palcami, żeby wszystkie kawałki mogły je wchłonąć. Dobrze odcisnęłam i przełożyłam do drugiej miseczki. Mleko, które pozostało po odciskaniu przelałam przez gęste sito i odcedzone okruchy dołożyłam do odciśniętego wcześniej pieczywa. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Podobnie pokroiłam żółty ser i baleron. Natkę pietruszki opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni. Wszystkie pokrojone składniki dodałam do pieczywa. Wbiłam jajko, doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszałam. Ponieważ masa była za rzadka, dosypałam 2 łyżki bułki tartej i pestki słonecznika, o których przypomniałam sobie w ostatniej chwili, i dokładnie wyrobiłam. Wilgotnymi dłońmi uformowałam osiem kotlecików i ułożyłam je na desce. Na patelni rozgrzałam olej i pomagając sobie łopatką przełożyłam na nią kotlety. Usmażyłam je na rumiano z obu stron.
elzbieta8960