marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki nadziewane z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso zemleć i wymieszać z pozostałymi składnikami.Formować średnie kotleciki,nabić na patyki.Grillować.

Kotleciki nadziewane z grilla

Składniki:

Kotleciki nadziewane z grilla

 

  • 400 g.mięsa indyczego mielonego,
  • puszka kukurydzy,
  • 35 dag. startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 duża czuszka,
  • jajko,
  • sól,
  • tacki aluminiowe na grilla,
  • węgiel drzewny,
  • szpikulce.

Sposób przygotowania:

Kotleciki nadziewane z grilla
Mięso opłukać, osuszyć i zemleć. Ser zetrzeć, cebulę i czosnek obrać. Cebulę opłukać i posiekać wraz z czuszką bez nasion. Kukurydzę wyjąć i odsączyć na sitku oraz wymieszać z zmielonym mięsem i pozostałymi składnikami jak cebulę, czuszkę i czosnek, jajo i pełną łyżkę soli. Grill rozgrzać na pół godziny przed smażeniem. Mięso formować na owalne kotleciki i nabijać na szpikulce metalowe i układać na tackach aluminiowych. Grillować z 20- 25 min. z obu stron. Jeśli się ma grill elektryczny można ułożyć kotleciki bez tacek i bez szpikulców. Po usmażeniu kotleciki podawać z równie pieczonymi ziemniaczkami lub kulkami ziemniaczanymi smażonymi i sosami do grilla.