Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kotleciki ryżowe z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne kotleciki na bezmięsny obiad, lub kolację na ciepło. Dobrze smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Kotleciki ryżowe z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki ryżowe z grzybami

 

  • 3 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • około 4 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowe z grzybami
1. Grzyby namoczyć przez 20 minut we wrzątku. Wyłowić, drobno posiekać. Wrzucić do miski. Dodać ryż, marchew startą na tarce o małych oczkach, posiekaną drobno cebulę,, jajko i przyprawy. Zagnieść.

2. Z masy uformować kotleciki (dokładnie zagniatając żeby się nie rozpadły) i obtoczyć w bułce tartej.

3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Smacznego!
Kotleciki ryżowe z grzybami