Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem i kiszoną kapustąPrzygotowanie ciasta
Połowę ziemniaków ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Ubić tłuczkiem. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z wody. Ziemniaki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagnieść ciasto.
Przygotowanie farszu
Kapustę przepłukać, poszatkować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Gdy się zrumieni wrzucić kapustę i smażyć2 minuty ciągle mieszając. Wystudzić. Wrzucić do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem i zagnieść farsz.
Faszerowanie klusek
Natrzeć dłonie mąką, by ciasto nie przywierało. Z ciasta odrywać duże kawałki, formować kulkę, spłaszczać w dłoni i na środku nakładać czubatą łyżkę farszu. Zaklejać pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formować kule.
Układanie klusek
Pyzy ułożyć odstępami na podsypanej mąką desce lub stolnicy.
Gotowanie klusek
W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Wrzucać partiami kluski, tak by miały odstępy. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące. Smacznego!