Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Choć wymagają nieco pracy, warto przygotować je od czasu do czasu. To sycący i pyszny obiad, który na pewno zadowoli całą rodzinę.

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Ciasto:

Farsz:

  • 75 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Przygotowanie ciasta

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Surowe ciasto na pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

Połowę ziemniaków ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Ubić tłuczkiem. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z wody. Ziemniaki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagnieść ciasto.

Przygotowanie farszu

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Farsz do pyzów z mięskiem i kapustą kiszoną

Kapustę przepłukać, poszatkować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Gdy się zrumieni wrzucić kapustę i smażyć2 minuty ciągle mieszając. Wystudzić. Wrzucić do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem i zagnieść farsz.

Faszerowanie klusek

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Ciasto i farsz przez zagnieceniem klusek

Natrzeć dłonie mąką, by ciasto nie przywierało. Z ciasta odrywać duże kawałki, formować kulkę, spłaszczać w dłoni i na środku nakładać czubatą łyżkę farszu. Zaklejać pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formować kule.

Układanie klusek

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Pyzy z mięsem i kapustą przed ugotowaniem

Pyzy ułożyć odstępami na podsypanej mąką desce lub stolnicy.

Gotowanie klusek

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Gotowanie pyzów z mięsem i kapustą kiszoną

W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Wrzucać partiami kluski, tak by miały odstępy. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące. Smacznego!