Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami i pulpecikami
Ryż ugotowałam w cudzie kuchennym w lekko osolonej wodzie.
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki - można pokroić nożem aleja kroiłam taką blaszką do krojenia.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pieczarki i cebulę podsmażamy. Do pieczarek dodajemy pokrojoną marchewkę i wlewamy połowę bulionu. Nakrywamy patelnię i chwilę gotujemy ( marchewka ma być tylko lekko miękka). Do marchewki dodajemy ryż, pokrojony por i wlewamy trochę bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Do ryżu dodajemy pulpeciki. Podgrzewamy danie.
Pod koniec dodajemy pokrojony por ( my lubimy prawie surowy). Jeżeli trzeba to dolewamy jeszcze bulionu. Danie najlepiej odstawić, aby doszło. Podajemy na ciepło na obiad albo na kolację.
POLECAM!
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki - można pokroić nożem aleja kroiłam taką blaszką do krojenia.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pieczarki i cebulę podsmażamy. Do pieczarek dodajemy pokrojoną marchewkę i wlewamy połowę bulionu. Nakrywamy patelnię i chwilę gotujemy ( marchewka ma być tylko lekko miękka). Do marchewki dodajemy ryż, pokrojony por i wlewamy trochę bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Do ryżu dodajemy pulpeciki. Podgrzewamy danie.
Pod koniec dodajemy pokrojony por ( my lubimy prawie surowy). Jeżeli trzeba to dolewamy jeszcze bulionu. Danie najlepiej odstawić, aby doszło. Podajemy na ciepło na obiad albo na kolację.
POLECAM!
gusia1000