gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Ryż z warzywami i pulpecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy takie proste szybkie dania z patelni. Robiłam kotlety mielone, które miały być na zimno postanowiłam zrobić małe kuleczki, które dodałam do dania.

Ryż z warzywami i pulpecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż z warzywami i pulpecikami

 

  • 20 dkg ryżu ugotowanego
  • 10-12 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • kawałek pora
  • 10 -15 klopsików mięsnych
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i pulpecikami
Ryż ugotowałam w cudzie kuchennym w lekko osolonej wodzie.

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki - można pokroić nożem aleja kroiłam taką blaszką do krojenia.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pieczarki i cebulę podsmażamy. Do pieczarek dodajemy pokrojoną marchewkę i wlewamy połowę bulionu. Nakrywamy patelnię i chwilę gotujemy ( marchewka ma być tylko lekko miękka). Do marchewki dodajemy ryż, pokrojony por  i wlewamy trochę bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Do ryżu dodajemy pulpeciki. Podgrzewamy danie.

Pod koniec dodajemy pokrojony por ( my lubimy prawie surowy). Jeżeli trzeba to dolewamy jeszcze bulionu. Danie najlepiej odstawić, aby doszło. Podajemy na ciepło na obiad albo na kolację.

POLECAM!
Ryż z warzywami i pulpecikami
Danie podałam na obiad było bardzo syte.