czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Beef burginion

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Beef burginion to danie kuchni francuskiej, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia :) Podane z lampką dobrego wina, to wspaniała kolacja dla dwojga :)

Beef burginion

Składniki:

Beef burginion

 

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1 średnia cebula i 3 małe
  • 3 młode marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Beef burginion
Mięso wołowe podsmażyć najpierw na rozgrzanym oleju, wyjąć z rondla, a na pozostały tłuszcz wrzucić posiekaną średnią cebulę i pokrojone w plasterki marchewki, podsmażyć.

Mięso dodać z powrotem do rondla, wlać bulion, wino, koncentrat, dodać sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość przykryć i dusić na małym ogniu 2-3 godziny. Cebulki i pieczarki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połówki i podsmażyć na oleju z łyżką masła.

Posypać solą i pieprzem, dodać do gulaszu, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku.

Podawać np. z kaszą. Smacznego :)