WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i zdrowe danie jednogarnkowe. Pierś z kurczaka z marchewką, fasolką szparagową, papryką i kaszą orkiszową.

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni

Składniki:

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 torebka kaszy orkiszowej
  • 30 dag mini marchewek
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka
  • olej
  • sól i pieprz
  • zioła do drobiu

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni

Mięso

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni
Piersi z kurczaka podsmażamy z przyprawami.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę. Rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy mięso, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podsmażamy, do wyparowania wody.

Warzywa

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni
Do smażonego mięsa dodajemy najpierw marchewkę.

Jeśli używamy świeżych warzyw, marchewki i fasolkę czyścimy i obgotowujemy oddzielnie, odcedzamy. Mrożone, od razu dodajemy do mięsa. Najpierw cebulkę pokrojoną w kostkę i marchewkę.

Warzywa

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni
Następnie dodajemy fasolkę i paprykę czerwoną.

Następnie, gdy lekko się podsmażą, dodajemy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i doprawiamy do smaku. W razie potrzeb dolewamy oleju.

Kasza

Kurczak z warzywami i kaszą z patelni
Na koniec dodajemy kaszę orkiszową i doprawiamy.

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i dodajemy na koniec do mięsa i warzyw. Doprawiamy i chwilę podsmażamy, mieszając