agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kasza kuskus z kotlecikiem fasolowym

Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus

Składniki:

Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus

 

  • kasza kuskus 1/2 szklanki
  • vegeta 1/2 łyżeczki
  • fasola jaś 1/2 opak
  • bułka czerstwa 1 szt
  • cebula 1 szt
  • bułka tarta 5 łyżek
  • jajko 2 szt
  • koperek 4 gałązki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • olej 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus
Przygotować składniki na kotleciki. Fasolę jaśka namoczyć w letniej wodzie najlepiej na noc i ugotować fasolę w tej samej wodzie w której się moczyła. Odcedzić fasolę i przepuścić fasolę przez maszynkę o drobnych otworach, można fasolę potłuc tłuczkiem do ziemniaków, bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku, odcisnąć, również przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu, ostudzić i dodać do fasoli, dodać jajka w celu związania składników, oprószyć solą, pieprzem na koniec dodać posiekany posiekany koperek. Wyrobić jednolitą masę, formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Następnie kaszę kuskus zalać wrzątkiem, dodać do niej vegetę, zalać wodą wrzącą i przykryć szczelnie. Zamieszać i porcjować kaszę wraz z kotlecikami. Podawać z surówkami różnego rodzaju.