bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

kotleciki z jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dobre z ziemniakami i z pieczywem

kotleciki z jajek

Składniki:

kotleciki z jajek

 

  • kilka ugotowanych jajek (w zależności na ilość osób)
  • jedno surowe jajko
  • pół cebuli
  • bułka tarta
  • dwie kromki pszennego chleba (lub jedna bułka)
  • ząbek czosnku
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

kotleciki z jajek
Namaczamy chleb (lub bułkę) w niewielkiej ilości wody , odsączamy i dłonią rozgniatamy w misce . Wrzucamy dwie łyżki bułki tartej , surowe jajko , ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę , pokrojoną w kostkę cebule , dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku . Całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki . Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu .

Moja rada- należy uważać przy smażeniu ( tłuszcz bardzo "strzela") gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać na patelnie bardzo ostrożnie . Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka , można dodać jeszcze jedno surowe jajo.