Sposób przygotowania:
kotleciki z jajek
Namaczamy chleb (lub bułkę) w niewielkiej ilości wody , odsączamy i dłonią rozgniatamy w misce . Wrzucamy dwie łyżki bułki tartej , surowe jajko , ostudzone ugotowane jajka pokrojone w niewielką kostkę , pokrojoną w kostkę cebule , dodajemy przyprawy i starty ząbek czosnku . Całość mieszamy (najlepiej rękoma) i formujemy kotleciki . Potem gotowe "kulki" obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni do złocistego koloru na niewielkim ogniu .
Moja rada- należy uważać przy smażeniu ( tłuszcz bardzo "strzela") gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać na patelnie bardzo ostrożnie . Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka , można dodać jeszcze jedno surowe jajo.
Moja rada- należy uważać przy smażeniu ( tłuszcz bardzo "strzela") gdyż kotleciki są niezwykle kruche i należy je nakładać na patelnie bardzo ostrożnie . Gdy masa przed pieczeniem jest zbyt sypka , można dodać jeszcze jedno surowe jajo.
bernika
oryginał: http://www.wielkiezarcie.com/recipe46186.html