kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Kotleciki z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne warzywne kotleciki z kalafiora. W sam raz na lekki obiad w towarzystwie ulubionej surówki.

Kotleciki z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy od głąba i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, przekładamy do zimnej wody i przekładamy na cedzak, odsączamy. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.

Odsączony kalafior wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na gładką masę, dokładamy jajko, bułkę tartą, przyprawy i pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki.

Kotleciki oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju.

Przekładamy na ręcznik papierowy żeby ociękły z tłuszczu.

Podajemy z ulubioną surówką.
Kotleciki z kalafiora
Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy
Kotleciki z kalafiora
Z masy kalafiorowa formujemy zgrabne kotleciki
Kotleciki z kalafiora
Uformowane kotleciki oprószamy bułką tartą
Kotleciki z kalafiora
Kotleciki kalafiorowe smażymy na rozgrzanym oleju