Sposób przygotowania:
Kotleciki z kalafiora
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy od głąba i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, przekładamy do zimnej wody i przekładamy na cedzak, odsączamy. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Odsączony kalafior wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na gładką masę, dokładamy jajko, bułkę tartą, przyprawy i pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki.
Kotleciki oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy na ręcznik papierowy żeby ociękły z tłuszczu.
Podajemy z ulubioną surówką.
Odsączony kalafior wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na gładką masę, dokładamy jajko, bułkę tartą, przyprawy i pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki.
Kotleciki oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy na ręcznik papierowy żeby ociękły z tłuszczu.
Podajemy z ulubioną surówką.