Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Risotto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

We Włoszech kiedy tylko pojawiają się pierwsze truskawki zjeść je można w każdej restauracji - risotto z truskawkami to pyszne i proste danie, które można przygotować w domu, polecam :D

Risotto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z truskawkami

 

  • 1 cebula dymka
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • Około 2,5 szklanek domowego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany (ja użyłam 30%)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z truskawkami
Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.

Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D
Risotto z truskawkami
Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty
Risotto z truskawkami
Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.
Risotto z truskawkami
Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ.
Risotto z truskawkami
Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D