Sposób przygotowania:
Risotto z truskawkami
Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.
Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D
Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D