Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem namoczonej w gorącym rosole kaszy manny.

Kotleciki z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kaszą manną

 

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki rosołu wieprzowego
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszą manną
Rosół zagotować. Powoli wsypywać do niego kaszę i cały czas mieszać (nie gotować). Kaszę lekko przestudzić. Mięso (użyłam zmielonej szynki) przełożyć do miski. Dodać do niego przestudzoną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, płatki papryki i jajko. Dokładnie wymieszać. Jak masa mięsna będzie zbyt luźna, dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej i wymieszać.Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi wodą. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron na małym ogniu.
Kotleciki z kaszą manną
Kasza manna namoczona w gorącym rosole wieprzowym.
Kotleciki z kaszą manną
Mięso z dodatkiem kaszy jajka cebuli i przypraw.
Kotleciki z kaszą manną
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszane.
Kotleciki z kaszą manną
Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotleciki smażone na oleju.