Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Polecam, więc przygotować takie pyszne i zdrowe kotleciki. Kotleciki są bardzo syte, możemy je przygotować na bezmięsny obiad.

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

Wykonanie masy:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa, koperek, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Formowanie kotlecików:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Nastepnie z przygotowanej masy formujemy kotleciki.

Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.

Przygotowanie do smażenia:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Przygotowane kotleciki jaglane chłodzimy w lodówce.

Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.

Smażenie i podanie:

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw
Następnie kotleciki smażymy,osączamy,podajemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone kotleciki osączmy na papierowym ręczniku i podajemy.