Sposób przygotowania:
Kotleciki z kaszy jaglanej i warzywWykonanie masy:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa, koperek, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Formowanie kotlecików:
Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
Przygotowanie do smażenia:
Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
Smażenie i podanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone kotleciki osączmy na papierowym ręczniku i podajemy.